Arbitrage

Fluiten is binnen het hockey erg belangrijk en daarom wordt er ook binnen SHOT veel aandacht aan besteed. Wij vinden het belangrijk om aandacht te schenken aan alle verschillende niveaus van scheidsrechters. De wedstrijdsecretaris en de scheidsrechterscommissie zijn gedurende het jaar verantwoordelijk voor alles omtrent de arbitrage.

Als je nog niet in het bezit bent van een scheidsrechterskaart dien je die in je eerste jaar te halen. Hiervoor wordt tweemaal per jaar de mogelijkheid geboden. Ook wordt er extra ondersteuning aangeboden om optimaal voorbereid het examen te maken.

Voor de scheidsrechters die wel een kaart hebben maar nog niet zoveel ervaring hebben wordt begeleiding aangeboden bij het fluiten. Er kijkt dan een ervaren scheidsrechter met je mee tijdens de wedstrijd. Ook wordt er twee keer per jaar een opfriscursus aangeboden. De eerste opfriscursus staat in het teken van veldhockey. Bij de tweede cursus wordt alles omtrent zaalhockey besproken.

Daarnaast worden er twee cursussen aangeboden waar de complexere situaties binnen het veldhockey worden behandeld. Dit is bedoeld voor scheidsrechters die plezier hebben in het fluiten en interesse hebben om wedstrijden van een wat hoger niveau te fluiten.

Voor de enthousiaste scheidsrechters onder ons bieden we de mogelijkheid om een Club Scheidsrechter Plus (CS+) traject te volgen. Binnen SHOT hebben we één CS+ leercoach. Wanneer je het CS+-traject gaat volgen krijg je van hen een workshop, waarna je vervolgens meerdere wedstrijden in een seizoen gaat fluiten onder toezicht van een CS+ leercoach. Aan het einde van het traject wordt aan de hand van een checklist en een praktijktoets bepaald of je het niveau van een CS+ scheidsrechter hebt behaald. Wil je meer weten over CS+? Klik dan hier! 
Mocht je interesse hebben om het CS+-traject te volgen binnen SHOT, stuur dan een mail met een korte onderbouwing naar: [email protected]

Moet je binnenkort fluiten en wil je de regels nog een keer goed doorlezen? Of ben je gewoon benieuwd hoe het ook alweer precies zat met bepaalde regels en wat er veranderd is gedurende de jaren? Klik dan hier!

Het is makkelijk om te beginnen bij het reguliere Spelreglement veldhockey/zaalhockey en de Spelregels in een notendop voor een helder overzicht. Daarnaast is het zo dat elk jaar kleine aanpassingen gemaakt worden op het reguliere reglement. Ofwel om onduidelijkheden weg te halen of om regels aan te scherpen. Een overzicht hiervan is terug te zien onder het kopje Briefing Clubscheidsrechters en CS+.

Sinds 2019 heeft de KNHB het digitaal wedstrijdformulier (DWF) vernieuwd. Er is nu een aparte verificatiecode voor zowel de teamondersteuning (manager/aanvoerder/coach) als de scheidsrechters. Wil je weten hoe het werkt? Klik dan hier! Hier vind je een aparte handleiding DWF voor de teamondersteuning en voor de scheidsrechters. 

Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben, of je wilt graag begeleiding bij het fluiten, of ben je dusdanig enthousiast en wil je deelnemen aan de scheidsrechterscommissie? Stuur dan een mailtje naar: [email protected]