SHOT Historie

Studenten Hockeyvereniging Tilburg, kortweg SHOT, werd opgericht in de jaren ‘80. De oprichters wilden een eigen vereniging waar Tilburgse studenten samen konden hockeyen. De vereniging moest een prettige sfeer kennen waar het altijd bruisend en gezellig is, maar waar ook goed wordt gehockeyd. Het moest een vereniging worden waar alle studenten terecht konden, of ze nu al veel hockeyervaring hadden of helemaal geen en of ze nu studeerden aan een HBO of aan de Universiteit. Sinds de oprichting is dat altijd het uitgangspunt van SHOT gebleven.


Studenten en hockey is altijd een goede combinatie geweest. Al sinds 1937 wordt er door studenten van de Tilburgse Universiteit gehockeyd, maar in die jaren was er nog geen aparte vereniging. Lange tijd waren er voor hockey spelende studenten twee mogelijkheden: ze konden wat aanrommelen op de grasvelden van de universiteit of studentenvereniging Olof of ze konden lid worden van een hockeyvereniging voor ‘burgers’.

In het voorjaar van 1984 ontstond de behoefte om daar verandering in te brengen. De oprichting verliep heel geleidelijk over een aantal jaar. Een aantal studenten dat hockeyde bij de Tilburgse Hockeyclub Were Di stelde voor zich af te splitsen en een eigen vereniging te beginnen. Were Di reageerde heel nobel op het initiatief van de studenten en steunde het idee. De hockeybond was echter een ander verhaal. Zij had het in die tijd niet zo op studenten. Een bestuurslid van de KNHB heeft eens gezegd: "Studenten komen te laat, zijn luidruchtig, komen afspraken niet na, spelen altijd in onreglementaire kleding en zijn derhalve zeker niet serieus genoeg om aan de competitie deel te nemen.” Er kwamen dus strikte voorwaarden. De nieuwe vereniging moest eerst twee jaar proefdraaien onder de vlag van ‘vadervereniging’ Were Di. Initiatiefnemers Arnold Theeuws, Luc Frantzen, Kitty Arntz en Jan van de Wetering hadden onderhandeld dat de studenten hun eigen veld, tenue en contributie mochten bepalen. Er kwam ook een eigen naam. Er werd gekozen voor Studenten Hockeyvereniging Tilburg, die zich laat afkorten tot SHOT. Mede dankzij de goede samenwerking met Were Di verliepen de twee jaar zonder problemen en op 22 april 1986 werd SHOT als onafhankelijke vereniging door de KNHB erkend..


SHOT is ooit met één damesteam en één herenteam begonnen, maar in 1988 had de vereniging al zes teams, waarvan vier voor heren. Studentikoze humor was ook toen al bij SHOT aanwezig. Zo kwam er de Bart Kool Trophy voor de topscoorder van SHOT. Anno 2011 kent SHOT een zeer vergelijkbare prijs in de vorm van de Victor Verhagen Bokaal. Tegenwoordig kent de vereniging de SHOT team trophy. 

De vereniging werd steeds professioneler: er kwamen sponsorcontracten, een betere
taakverdeling tussen de bestuursleden en steeds nauwere samenwerking met het Sportcentrum, de organisatie die namens Tilburg University en de Tilburgse HBO’s de studentensport begeleidt.

Die samenwerking leidde er in 1996 toe dat SHOT haar wedstrijden kon gaan spelen op een kunstgrasveld, niet ver van de campus van Tilburg University gelegen. Tot dan toe werd er steeds op een grasveld gespeeld.


In 2002 en 2003 ging het erg goed met de vereniging, er kwamen weer veel teams bij. SHOT zou vanaf nu altijd minstens twee herenteams en minstens vier damesteams het veld in kunnen sturen.


SHOT is altijd al een vereniging geweest waar bijna iedereen elkaar kende. De plotselinge groei van de vereniging zorgde ervoor dat SHOT op zoek ging naar nieuwe manieren om alle nieuwe leden met elkaar kennis te laten maken. In 2003-2004 werd voor het eerste het SHOT Integratie Toernooi (SIT) georganiseerd. Dat werd een succesvolle traditie. Maar er ging ook weleens wat mis: SHOT had een smoelenboek met daarin de foto’s en gegevens van alle leden, en dit werd openbaar op de website geplaatst. Website Retecool (de voorganger van Geenstijl.nl) plaatste een link naar dit smoelenboek onder de titel ‘Date een hockeysletje’. De daaropvolgende ellende onder knappe SHOT-vrouwen haalde het landelijke nieuws.

Niettemin groeide de vereniging door naar acht hockeyteams, aangevuld met vele trainingsleden. Toch ging SHOT ook terug naar haar wortels bij Were Di. SHOT organiseerde al jaren haar eigen Blauwe Ballen Toernooi (hierna te noemen: BBT), een gezellig toernooi voor 32 teams (de grootste SHOT-activiteit van het jaar). Omdat de accommodatie van SHOT zelf daar niet genoeg ruimte voor biedt, wordt dit toernooi vanaf 2007 op de velden van Were Di gehouden. Twee jaar later was er
weer een belangrijke vernieuwing. Café Brandpunt werd de nieuwe hoofdsponsor van SHOT. Brandpunt werd hét ontmoetingspunt voor SHOT’ers op de zondagavond. De plek waar overwinningen worden gevierd en nederlagen worden weggedronken. Al snel was het daar zo gezellig dat ook andere sporters uit de regio op zondagavond graag een kijkje kwamen nemen.

Later kwam er nog een sprong voorwaarts in de huisvesting, ditmaal meer hockey gerelateerd. Tilburg University vernieuwde haar sportcentrum en de accommodatie voor de veldsporten. In het voorjaar van 2010 kreeg SHOT een nieuw, modern semi-waterveld waar de teams hun thuiswedstrijden op kunnen spelen. Een goede bijkomstigheid was dat direct naast het veld een bijgebouw met kleedkamers en een bar. Dat was een flinke verbetering ten opzichte van de oude situatie waar de hockeyers de weg moesten oversteken om bij kleedkamers en een bar te kunnen komen. Het vernieuwde onderkomen werd gezien als een prachtig resultaat na jaren van onderhandelingen. De nieuwe velden trokken direct sportief resultaat aan, want een jaar later promoveerde Heren 1 en keerde het na tien jaar afwezigheid terug in de 3e klasse.

Dankzij de inzet van de voorgaande besturen, het Sportcentrum en fractie SAM is er sinds oktober 2017 een clubhuis geopend naast de velden van SHOT. De sportkantine genaamd Olypmia Sports Bar fungeert als ontmoetingspunt voor alle SSV’s van Tilburg. Dit biedt een mooie mogelijkheid voor SHOT om nog meer te groeien. Daarnaast blijft SHOT professionaliseren, een video toren om de wedstrijden beter te kunnen analyseren, een nieuwe website en een crowdfundings actie voor een scorebord. Dit allemaal met het oog op de groei van de vereniging. Gelukkig trok de professionalisering direct sportief resultaat aan, in het seizoen van 2017/2018 promoveerde Heren 1 naar de tweede klasse en Heren 2 naar de reserve overgangsklasse.
Na vele jaren lobbyen bij het Sports Center werd er in 2020 een waterveld gerealiseerd.


Anno 2021 is SHOT een bloeiende vereniging met 18 veld- en 10 zaalteams. Dat is klein genoeg voor veel gezelligheid in een omgeving waar iedereen elkaar kent, maar groot genoeg voor daadkracht. De teams spelen op uiteenlopende niveaus. Iedereen, van ervaren spelers tot volstrekte beginners, kan bij SHOT komen hockeyen. SHOT is binnen Tilburg de grootste studentensportvereniging en binnen Nederland een middelgrote studentenhockeyvereniging. De uitgangspunten van het prille begin, een vereniging met prettige sfeer waar ook goed wordt gehockeyd, staan nog steeds centraal en worden iedere week door de vele leden bekrachtigd. SHOT blijft zich professionaliseren en wil deze lijn natuurlijk voortzetten.